Auto-Suni Liikuttava kumppani
Auto-Suni
115 vuotta perheyrittäjyyttä

Auto-Suni 115 vuotta perheyrittäjyyttä – Niin myötä kuin vastamäessä!

115. juhlavuosi innoitti lukemaan uudestaan perheyhtiömme 100-vuotishistoriikin. Teos on kirjoitettu Suni Oy:n tapahtumarikkaista vuosista 1905–2005. Mitä historiikista jäi päällimmäisenä mieleen 4. polven yrittäjälle?

Vahva arvopohjamme – rehellisyys, ennakkoluulottomuus ja yrittäjyys – on kulkenut matkassa läpi vuosikymmenten ja juurtunut syvälle yrityskulttuuriimme. Yrityksen asiat on aina kerrottu hyvin avoimesti ja rehellisesti henkilökunnalle. Avoin ja säännöllinen dialogi on johtanut luottamukselliseen ilmapiiriin. Uusia liiketoimintoja ja palveluja on kokeiltu ennakkoluulottomasti. Kannattamattomista kokeiluista on uskallettu luopua ja mihinkään liiketoimintaan ei ole saanut ”rakastua”, ainoastaan yrittäjyyteen. Kaikki sukupolvet ovat yrittäneet ja tehneet ahkerasti töitä, koska tavoitteet on aina asetettu korkealle. Henkilöstöä on kannustettu sisäiseen yrittäjyyteen ja hyvistä tuloksista on kiitosten lisäksi haluttu palkita myös voittopalkkiojärjestelmien avulla.

Perheyrityksemme on aina keskittynyt ydinosaamiseensa – kaupankäyntiin. Historian varrella on harjoitettu mm. tukkukauppaa, päivittäistavarakauppaa, tekstiilikauppaa, rautakauppaa, konekauppaa, venekauppaa ja autokauppaa. Asiakkailta saatu palaute on aina ollut tärkeää ja ohjannut kehitystyötä.

Kiireestä huolimatta johto on pakottanut itsensä katsomaan myös tulevaisuuteen ja pohtimaan seuraavia strategisia valintoja. Perheyritys on panostanut myös ulkopuolisiin hallitusammattilaisiin, jotta hallitustyöskentely olisi ammattimaista, ulkopuolista näkökulmaa tuovaa ja jatkuvaa.

Perheyrityksen omistus ja johto on aina keskitetty yhdelle jatkajalle. Näin on haluttu varmistaa tehokas päätöksentekokyky ja ”omistajan tahtotilan” kirkas välittyminen kaikille sidosryhmille, joista tärkeimpänä tietysti oma henkilöstö.

Perheyhtiömme on arvostanut sitoutunutta henkilöstöään. Hyvistä suorituksista on palkittu niin henkilökohtaisesti kuin koko yhtiötä koskevien voittopalkkiojärjestelmienkin kautta. Pitkiä työuria on muistettu vuosittaisissa tilaisuuksissa. Johto on aina jalkautunut henkilöstön pariin ja ollut aidosti kiinnostunut henkilöstön kuulumisista sekä mielipiteistä. Iso osa kehittämiseen johtaneista ajatuksista on tullut henkilökunnan sanomina.

Seuraava painos historiikista tehtäneen 125. juhlavuoden kohdalla, jolloin viimeiset 25 vuotta saadaan myös kirjankansien väliin. Paljon on ehtinyt tapahtumaan vuoden 2005 jälkeenkin, kuten alla olevista ”autokaupan kohokohdista” ilmenee.

Autokaupan historiasta

1927 Suni aloittaa autokaupan ensimmäisenä Etelä-Karjalassa Studebaker-edustuksella, mutta luopuu liiketoiminnasta 1930-luvun syvän laman aikana.

1951 Autokauppa alkaa uudelleen Mercedes-Benz ja Austin-edustuksilla.

1980 Edustuksiin Audi ja Volkswagen sekä ensimmäisen oman autokorjaamon aloittaminen.

2000 Perheyhtiö aloittaa uudelleen autokaupan ostamalla Vehon Etelä-Karjalan (Lappeenranta ja Imatra) liiketoiminnot (Citroën, Honda ja Mercedes-Benz) ja Lappeenrannan Harapaisen kiinteistön.

2000 Ostetaan Saimaan Auton (BMW, Mitsubishi ja Skoda) liiketoiminnot syksyllä.

2004 Ostetaan imatralainen Auto-Salo Oy (Daewoo ja Opel) ja lappeenrantalaisen Timosen Auto Oy:n liiketoiminnot (Daewoo ja Opel) sekä autokauppakiinteistö Alaniitynkadulla.

2006 Ostetaan kotkalainen Acumen Autot Oy (Citroën, Honda, Mercedes-Benz ja Mitsubishi). Samana vuonna ostetaan myös kotkalaisen Viialan Auto Ky:n Skoda-liiketoiminta.

2008 Ostetaan kouvolalaisen Päivän Auto Oy:n ja Päivän Huolto Oy:n liiketoiminnot (BMW, Mitsubishi, Skoda ja Subaru).

2013 Ostetaan Autosompa Oy:n Kouvolan (Citroën, Hyundai, Isuzu, Mercedes-Benz ja Suzuki) ja Mikkelin (Citroën, Hyundai ja Isuzu) liiketoiminnat.

2014 Auto-Suni palkitaan toisena vuotena peräkkäin ja jälleen ennätyspistein Suomen parhaaksi autokaupaksi AutoBild-lehden teettämässä asiakaspalvelututkimuksessa.

2017 Aloitetaan Hyundai-liiketoiminta myös Lappeenrannassa, Imatralla ja Kotkassa.

2018 Lanseerataan uusi Kumppani®-palvelukokonaisuus, joka tarjoaa asiakkaalle markkinoiden joustavimman ja kattavimman autoilun kiinteällä kuukausierällä – lue lisää osoitteesta www.auto-suni.fi/kumppani

2018 Auto-Suni Kouvola palkitaan Suomen parhaana Mercedes-Benz-jälleenmyyjänä.

2019 Auto-Suni Lappeenranta palkitaan Suomen parhaana Skoda-jälleenmyyjänä ja Kouvola toista kertaa peräkkäin Suomen parhaana Mercedes-Benz-jälleenmyyjänä.

2019 Suni Oy ostaa 70 %:n enemmistön Markus Sollon vuonna 2013 perustamasta MS-auto Oy:stä. MS-auto keskittyy edullisempien vaihtoautojen ostoon, markkinointiin ja myyntiin jo kuudella paikkakunnalla: Lappeenrannassa, Imatralla, Kotkassa, Lahdessa, Vantaalla ja Ideapark Lempäälässä.

2020 Globaali pandemia tuo haasteita myös autokauppaan. Ketteränä perheyhtiönä Auto-Suni reagoi muuttuneeseen toimintaympäristöön nopeasti ja panostaa entistä voimakkaammin vaihtoautokauppaan sekä kehittää uusia digitaalisia palveluita asiakkailleen.

Lue lisää Suni-konsernin historiasta: www.suni.fi/historia

Ota yhteyttä meihin

Ville Suni
Toimitusjohtaja | Lappeenranta