Auto-Suni Liikuttava kumppani
Bensa, diesel, kaasu, hybridi, täyssähkö...
Mikä käyttövoima?

Mikä käyttövoima kannattaa valita vuodelle 2021? | Ville Suni

Kuluttajalla on nykyään lukematon määrä vaihtoehtoja, joista käyttövoima tulee valita: Bensa, diesel, kaasu, ladattava bensahybridi, ladattava dieselhybridi, ei-ladattava hybridi ja täyssähköauto.

Käyttövoiman valinnassa tulee ottaa huomioon muun muassa ajokilometrit vuodessa, kertyykö kilometrejä pääosin taajamassa vai maantieajossa, onko latausmahdollisuutta ja kuinka usein autolla ajetaan pitkiä matkoja. Lisäksi täytyy muistaa, että uuden ja uudehkon auton omistamisessa suurin kuluerä on auton arvonalenema. Näin ollen kannattaa vertailla eri käyttövoimien ja automallien jäännösarvojen todennäköistä kehitystä automyyjän kanssa yhdessä. Kumppani-konseptimme (www.kumppani.fi tai www.auto-suni.fi/kumppani) ottaa huomioon todennäköisen arvonaleneman lisäksi myös huolto- ja ylläpitokulut. Kumppani-sopimuksella on helppo vertailla eri vaihtoehtojen kokonaiskuluja. Seuraavaksi yksinkertaistan asioita, joita kannattaa arvioida käyttövoimaa valittaessa. Valitse ko. käyttövoima jos …

DIESEL

ajat pääasiassa pitkiä matkoja ja yhteensä yli 15 000 kilometriä vuodessa keskikokoisella tai suurella henkilöautolla. Tällöin moderni ja pienipäästöinen EUR6 dieselmoottori on fiksu ja ennen kaikkea vaivaton valinta. Huom. Voit myös tankata uusiutuvaa erittäin vähäpäästöistä dieseliä, mikäli haluat pienentää entisestään autoilusi päästöjä.

BENSA

… ajat alle 15 000 kilometriä vuodessa pienellä tai keskikokoisella henkilöautolla. Tällöin nykyaikainen bensiinimoottori on taloudellinen ja vaivaton valinta.

KAASU (kaasubensahybridi)

… sinulla on kaasutankkausmahdollisuus kotipaikkakunnallasi ja arvostat erityisesti pieniä polttoainekuluja sekä ekologisuutta. Tällöin lähes nollapäästöinen – biokaasua käytettäessä – kaasuhybridi on edullinen ja ekologinen valinta sekä lyhyelle että pitkälle matkalle. Huom. Säästät todella paljon polttoainekuluja – jopa dieseliin verratessa – mikäli ajat kaasulla! Kaasuautotkin ovat hybrideitä, eli niistä löytyy myös bensatankki. Esim. Skoda Octavia G-TEC (ylivoimaisesti Suomen suosituin auto, myös kaasuhybridinä).

LADATTAVA HYBRIDI (bensa tai diesel)

… ajat pääasiassa lyhyitä matkoja ja sinulla on (sähkö)latausmahdollisuus kotona ja/tai työpaikallasi. Nautit kaupunkiajossa hiljaisuudesta ja maantiellä tehokkaasta ohituskiihtyvyydestä. Tällöin ladattava hybridi on fiksu valinta ja voit ajaa suurimman osan ajoistasi edullisella sähköllä. Huom. Ladattavien sähköhybridien valikoima on kasvanut paljon vuoden 2020 aikana. Suurehko akku vie osan tavaratilasta, mutta automallien välillä löytyy tässäkin eroja. Mercedes-Benz on tuonut markkinoille myös ladattavia dieselhybrideitä (C, E, GLC ja GLE -malleihin), jotka sopivat erityisen hyvin Suomen olosuhteisiin, jossa etäisyydet ovat pitkiä. Esim. Mercedes-Benz A-, B-, C-, E-, GLC-, GLE- ja S-sarjan EQ-Power-mallit; Skoda Octavia iV ja Superb iV ja Hyundai Ioniq Plug-In.

EI-LADATTAVA HYBRIDI (bensa)

… ajat pääasiassa pidempiä matkoja, sinulla ei ole (sähkö)latausmahdollisuutta ja etsit pientä tai keskisuurta henkilöautoa. Tällöin ns. itselataava bensiinihybridi on sinulle fiksu ja nykyaikainen valinta. Huom. Valikoima on rajallinen ja et pysty ajamaan pelkästään sähköllä edes lyhyitä siirtymiä. Pieni akku voi viedä osan tavaratilasta. Esim. Hyundai Ioniq Hybrid, Kona Hybrid ja Tucson Hybrid sekä Honda CR-V Hybrid.

TÄYSSÄHKÖ

… ajat sekä lyhyitä että pitkiä matkoja ja sinulla on (sähkö)latausmahdollisuus kotona ja/tai työpaikallasi. Mikäli lähdet pidemmälle matkalle, olet valmis suunnittelemaan reittisi ja esim. kahvittelemaan lataustauon ajan. Olet valmis ostamaan arvokkaamman auton ja arvostat äänetöntä ja todella tehokasta ajokokemusta. Tällöin valintasi on täyssähköauto. Huom. Toimintasäteet nykyään jopa yli 500 km yhdellä latauksella. Akkutakuut ovat lähes valmistajasta riippumatta 8 vuotta ja teknologian kehittyessä akkujen hinnat tulevat tippumaan. Suuri akku vie osan tavaratilasta. Esim. Hyundai Ioniq Electric ja Kona Electric, Skoda Enyaq iV sekä Mercedes-Benz EQC.

Vaikka käyttövoimavalikoima on nyt entistä monipuolisempi, kannattaa valintaprosessi edelleen aloittaa käyttötarpeista. Älä unohda arvioida ja vertailla jäännösarvon kehittymistä valintaa tehdessäsi. Tämä on uusissa ja uudehkoissa autoissa autoilun suurin kuluerä. Me Auto-Sunilaiset pystymme vertailemaan sinulle autoilun kokonaiskuluja, jolloin voit varmistua fiksusta auto- ja käyttövoimavalinnasta. Lupauksemme vuodelle 2021: kuuntelemme, neuvomme ja asiakaspalvelemme suurella sydämellä. Olemme Liikuttava Kumppani!

Ota yhteyttä meihin

Ville Suni
Toimitusjohtaja | Lappeenranta