Auto-Suni Liikuttava kumppani
Tilannenopeus, turvaväli ja toivo

Tilannenopeus, turvaväli ja toivo | Antti Mäkitalo

Olin jo ehtinyt laittaa muutaman sanan ranskalaisten viivojen perään, ajatuksena kirjoittaa merkkihuollon hinnoittelusta ja järkevyydestä, mutta siitä ehkä seuraavalla kerralla enemmän.

Covid-19, kuulostaa viime vuonna pidetyltä kansainväliseltä IT-kongressilta, mutta ei valitettavasti ole sitä, tuli ja laittoi meidän kaikkien suunnitelman totaalisen uusiksi. Mystinen virus lähetti ihmiskunnan matkalle, jonka määränpäätä, reittiä tai matkanopeutta ei tunnu tietävän tarkasti kukaan. Rehellisesti sanottuna, kuuluimme siihen valtajoukkoon, joka ei osannut ennustaa tai ennakoida tulevaa, mutta reagoimme tilanteeseen viivyttelemättä ja tehokkaasti. Organisaatiomme osoitti konsulttien peräänkuuluttamaa ketteryyttä esimerkillisesti. Valitettavasti katalyyttinä toimi tällä kertaa epävarmuus ja uhka, mutta koko henkilökunnalle iso kiitos joustavuudesta ja kyvystä sopeutua haasteelliseen tilanteeseen ennennäkemättömän nopeasti.

Tilannenopeus. Legendaarinen liikenneopettaja, edesmennyt Ensio ”Enska” Itkonen, valisti meitä suikka päässään oikean tilannenopeuden merkityksestä. Tätä oppia oli hyvä muistella hieman soveltaen. Toisaalta pidetään nopeus suunnitelmien tekemisessä ja toteuttamisessa, toisaalta pidetään huoli siitä, että mikäli ajetaan metsään, niin mieluummin jalka jarrulla kuin kaasulla.

Suunnitelmat syntyivät nopeasti, koska huomattiin pian, että tilanne menee tunti tunnilta haasteellisempaan suuntaan. Ei pelkästään turvallisuuden tunteen (tästä lisää alempana) vaan liiketoiminnan jatkuvuuden, palveluiden säilyttämisen ja työpaikkojen turvaamisen näkökulmasta. Suunnitelmien pohjalta saatiin nopeasti aikaiseksi selkeät toimintasuunnitelmat, joita tiedottamisen jälkeen lähdettiin toteuttamaan koko henkilöstön hyväksynnän voimalla.

Mitä sitten teimme jatkuvuuden turvaamiseksi?

• Vahva panostus markkinointiin kanavissa, joissa asiakkaat kustannustehokkaimmin tavoitetaan
• Myytävien autojen ja palveluiden hinnoittelu niin ja sellaisilla eduilla, että olemme varmasti kilpailukykyisiä markkinoilla
• Palvelukonseptin hiominen, jotta pystymme tarjoamaan asiakkaille mahdollisuuden asioida ilman henkilökohtaista kanssakäymistä
• Kapasiteetin sopeuttaminen kysyntää vastaavaksi, mikä valitettavasti tarkoittaa myös henkilöstöön kohdistuvia lomautuksia
• Valmius saada lisärahoitusta, mikäli tilanne pitkittyy

Kiteytetysti, halusimme varmistaa, että yhtiön rahat riittävät pakollisiin menoihin, jotta toimintamme pyörii ja mahdollisimman moni voi olla normaalisti töissä.

Turvaväli. Terveyden ollessa konkreettisesti uhattuna nousee se listalla ykköseksi. Mitä tahansa, jolla voidaan pitää ihmiset terveinä, siinä mittakaavassa, kuin itse omalla toiminnallaan voi vaikuttaa. Kättelyt ja halaukset seis, huolellinen käsienpesu saippualla, aivastelut ja yskiminen hihaan, joukkojen välttely ja turhan liikkumisen rajoitukset ovat jo nyt kaikkien selkäytimessä. Tehostetaan siivousta, pidetään suojakäsineitä, tehdään etätöitä, autetaan riskiryhmässä olevia, noudatetaan viranomaisten ja asiantuntijoiden ohjeita ja suosituksia jne. Kaikki välttämättömiä asioita yhteisen hyvän eteen.

Samalla kun joudumme pitämään turvaväliä kanssaihmisiin, suosittelen pitämään turvaväliä myös mediaan, joka elää klikkiotsikoista negatiivisuutta lietsoen. Vastuuttomuutta tilanteessa, jossa ainut negatiivisuuden toive on koronatestin tulos. Oikean tilannekuvan luomiseksi ja faktoihin perustuvan tiedon löytämiseksi kannattaa nähdä hieman vaivaa jo pelkästään oman henkisen hyvinvoinnin tueksi. Meillä on nyt suo ylitettävänä ja tiedämme, että ihan heittämällä sen yli ei mene kukaan. Yritetään kuitenkin jokainen löytää luovasti jotakin kovaa jalkojemme alle, jolloin tämäkin matka on kevyempi taittaa. Ja pidetään huolta kaverista, joka kulkee siinä rinnalla.

Toivo. Otsikon sanoista viimeinen, mutta se ehdottomasti tärkein ja vahvin. Mielestäni se on vankkumatonta uskoa siihen, että uusi normaali, on päivä päivältä lähempänä. Uusi normaali on vähän niin kuin ennenkin, mutta kokemuksesta oppineina, hieman viisaampina. Vielä emme ole ihan niin kaukana, että jokainen askel veisi meitä parempaan suuntaan, mutta sekin hetki lähestyy. Toivottavasti pian!

Pysytään terveinä,

Ota yhteyttä meihin

Antti Mäkitalo
Huoltojohtaja | Lappeenranta